With six weeks remaining until the end of the Brexit transition period, a deal between the EU and the UK remains elusive. Failure to strike a deal would be mutually damaging, but whatever the outcome trading terms will be less favourable to all parties from 2021.

The ramifications are serious. In 2019 alone, the volume of goods and services that the EU exported to the UK was £374bn, and imports came in at £294bn.

Of all the countries within the EU, it is perhaps the Netherlands who is the most exposed to Brexit. Trade between the UK and the Netherlands alone was worth £86bn in 2019; a reflection of the close ties between the two countries.

According to a report issued by Oliver Wyman and Clifford Chance, a reversion to trading under WTO terms would cost the Dutch economy €4.5bn annually with the Food & Agricultural sector being the hardest hit followed by the Chemical industry.

The report goes on to reveal that half of Dutch SME companies with between 10 and 50 employees have no experience with trade outside the EU. These companies must give Brexit particular consideration because they have no experience with customs administrations. This is particularly worrying given the British government’s admission that new paperwork and physical checks could result in huge delays to international trade

Adding to their woes, Dutch companies are increasingly reporting that their UK banks accounts are being closed down. All this is rather depressing. Nobody wins from rising costs and trade friction.

Clearly smaller companies have less scope to absorb additional administrative burdens. It is critical, however, that firms adapt. After all, with economies still feeling the material impact of Covid, there is reduced scope to pass rising costs on to consumers. Depending on the sector and region, making adjustments can reduce direct costs for businesses by 10 percent to 30 percent.

All cross-border trade ultimately involves cross-border transactions. Many companies simply write-off the costs of exchange as an indirect cost of doing international business. For too long, banks and FX brokers have been aware of this and have taken advantage by over-charging for currency conversions and payments. Surveys consistently show that over 80% of SME’s are still unaware of what they pay when they move money.

M3 Payments addresses this problem by offering fast, fully transparent fixed pricing on FX conversions and zero fees for payments. We’re a Fintech-first company, powered by Currency Cloud’s global payment network. Leveraging the latest technology. Our intuitive platform demonstrably saves users both time and money and, most importantly helps businesses understand and control their costs.

On a single transaction of £200k, companies have been paying excessive margins just on the currency conversion. Too often, providers are reluctant to even divulge exactly what margin has been applied. At M3 payments, pricing is pre-agreed, clear and transparent. Savings can be as much as the salary of one full time employee per month. This leaves companies in better shape to cope with rising costs and to be ready for when the recovery comes

Whilst companies have no say in the outcome of Brexit negotiations, they can take steps to mitigate the risks. M3 Payments is ready to help.

With economies still reeling from the material impact of Covid, businesses can ill-afford and increase in costs, especially when faced with weakening Consumer demand


Naast de wereldwijde Corona-crisis staat er nog meer onzekerheid te wachten voor het Nederlandse bedrijfsleven. Met nog maar een paar weken te gaan tot het eind van de Brexit onderhandelingen, lijkt een deal verder weg dan ooit. Een harde Brexit zal grote economische consequenties met zich meebrengen, maar ook bij een geslaagde loskoppeling van de Europese Unie is het heel waarschijnlijk dat dit negatieve economische consequenties zal hebben op de Nederlandse markt.

De gevolgen zijn groot. In 2019 exporteerde de EU voor £374 miljard naar het Verenigd Koninkrijk, en importeerde de EU voor £294 miljard. Van alle landen in de EU is Nederland, relatief gezien, het sterkst afhankelijk van de handel met het VK. In 2019 handelden beide landen voor £86 miljard, een reflectie van de goede onderlinge handelsrelaties.

Volgens een studie[1],  uitgevoerd door Oliver Wayman en Clifford Chance, zal Brexit tot een schadepost van €4.5 miljard per jaar leiden, met de voedsel en landbouw industrie als grootste slachtoffer, gevolgd door de chemische industrie. Daarnaast heeft de helft van het Nederlandse MKB (tussen de 10 en 50 werknemers) geen ervaring met handel buiten de EU volgens het rapport. Aangezien het VK straks buiten de EU valt, zullen deze bedrijven grote veranderingen tegemoet gaan met betrekking tot administratieve afhandeling en vertraging van logistieke processen.

Naast de directe bedrijfsmatige impact, zijn er ook steeds meer berichten waarin staat dat Nederlandse ondernemers hun bankrekening in het VK moeten opzeggen, wat leidt tot een substantiële verhoging van de financierings- en valuta-kosten. Alle handel over grenzen wordt gevolgd door grensoverschrijdende betalingen. Banken en grens-wissel kantoren hebben jarenlang vrij spel gehad op deze markt, waar exorbitante vergoedingen werden gevraagd voor simpele transacties. Helaas laten onderzoeken zien dat 80 procent van het MKB niet eens weet wat ze betalen voor die transacties. De kosten besparingen kunnen substantieel zijn.

M3Payments biedt een oplossing hiervoor via een snelle, gemakkelijke en volledig transparante applicatie voor betalingen in vreemde valuta. Het bedrijf is aangesloten op het internationale netwerk van Currency Cloud, dat voldoet aan alle Europese eisen die gesteld worden aan het internationaal bank- en betalingsverkeer. Onze oplossing bespaart tijd en geld en geeft de ondernemer de controle terug over de kosten voor internationale betalingen.

Op een transactie van slechts £200k via de M3Payments applicatie, kan de besparing oplopen tot het equivalent van een gemiddeld maandsalaris in vergelijking met de kosten bij traditionele aanbieders. De keuze tussen kosten aan valutatransacties of meer handjes op de vloer is snel gemaakt, zeker in deze tijden! M3Payments staat klaar om u te helpen. Meldt u aan op ons platform en neem de controle op uw valuta-kosten terug.

[1] https://www.oliverwyman.com/content/dam/oliver-wyman/v2/publications/2018/august/OW-Red-Tape-Brexit-Netherlands.pdf

Leave a Reply

20 + two =